Znasz najpopularniejsze źródła kwasów tłuszczowych Omega-3? A czy wiesz, że nie są wystarczające dla zdrowia i dobrego samopoczucia? Dowiedz się, jakie produkty warto jeść i na co uważać, a także co zaleca właścicielka gabinetu medycyny naturalnej Naturiana. Zapraszamy do lektury!
Jakie trzy popularne produkty z Omega-3 warto jeść?
Do najpopularniejszych źródeł kwasów Omega-3, wartych włączenia do codziennej diety, należą:
- ryby i algi morskie – powinno się je spożywać nawet kilka razy w tygodniu, dbając jednak o odpowiednią ilość,
- tran – dobry do codziennego suplementowania,
- orzechy, nasiona, oleje roślinne – w tym len, konopie, chia.
Problem z popularnymi źródłami kwasów Omega-3
Niestety zastosowanie się do zasad zdrowego odżywiania i włączenie do diety produktów z kwasami Omega-3 to jeszcze za mało. Okazuje się bowiem, że każdy z wymienionych produktów obarczony jest problemami. Z powodu zmian środowiskowych i zanieczyszczenia wód ryby zawierają toksyny. Tran musi występować w organizmie przez około dobę, by został przyswojony, tymczasem popularne suplementy rozkładają się już po dwóch godzinach. Z kolei orzechy i nasiona są bogate jedynie we frakcję ALA Omega-3, podczas gdy organizm ludzki potrzebuje także długołańcuchowych kwasów EPA i DHA.
Inne problemy związane z poleganiem na kwasach Omega-3 przyjmowanych wraz z dietą wynikają m.in. z zaburzeń wytwarzania enzymów przez wątrobę, obciążeń organizmu pasożytami, toksynami, metalami ciężkimi. Jak zatem zapewnić sobie właściwy poziom kwasów Omega-3? Sprawdź odpowiedź w Q&A Naturiany: https://www.naturiana.pl/suplementy/omega-3-zinzino/omega-3-qa/