Dieta

Cudowne właściwości białka konopnego – kto powinien z nich skorzystać? Poznaj opinię ekspertów z firmy HempKing

• Zakładki: 43


Zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego, chroni przed zwapnieniem kości, wspiera funkcjonowanie układów nerwowego, mięśniowego i immunologicznego, redukuje przewlekłe stany zapalne, a także wykazuje pozytywny wpływ na skórę i włosy. Białko konopne, bo o nim mowa, to prawdziwy superfoods, czyli produkt spożywczy o szczególnie korzystnym działaniu prozdrowotnym. Kto powinien sięgnąć po proteinę konopną?

Białko konopne to pełnowartościowe białko roślinne, które produkowane jest z ziaren konopi siewnych (Cannabis sativa L. var. sativa). Ma formę proszku, który powstał w wyniku drobnego zmienienia nasion i wcześniej oddzielonej skorupki (proces ten pozbawia nasiona oleju). Gotowy produkt ma gładką konsystencję i orzechowy smak. Białko konopne zawiera 20 niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasów, kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9, witaminy B1, B3, B6 oraz witaminę E, a także wapń, fosfor, żelazo, miedź, potas, magnez, mangan i cynk. To prawdziwa bomba witaminowa.

Białko konopne – właściwości

Przeprowadzone badania wykazały, że białko konopne może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego, bo jest równie wartościowe. Po konopną proteinę sięgają chętnie weganie i wegetarianie, a także osoby nietolerujące laktozy i glutenu. Białko konopne jest wolne od tych substancji. Ze względu na swój skład białko z nasion konopi siewnych dodaje energii, regeneruje i wzmacnia włosy, usprawnia pracę mięśni, reguluje pracę układu trawiennego, zapobiegając zaparciom (białko konopne zawiera aż 21 g błonnika na 100 g produktu), redukuje przewlekłe stany zapalne, wpływa na prawidłową pracę hormonów, wspomagając funkcjonowanie układów nerwowego i mięśniowego, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko chorób serca. Biało konopne chroni również przed zwapnieniem kości. Stanowi znakomitą alternatywę dla innych produktów białkowych i może być z powodzeniem stosowane przez alergików. 

Kto powinien sięgnąć po białko konopne?

Spożywanie proteiny konopnej zaleca się zarówno sportowcom oraz osobom, które intensywnie trenują, jak i wszystkim tym, którzy chcą zbudować masę mięśniową. Po kopne białko powinny sięgnąć osoby, którym zależy na wzbogaceniu swojej diety i dostarczeniu do organizmu aminokwasów, witamin i minerałów. Będzie ono stanowić wsparcie w przypadku osłabienia organizmu i problemów z odpornością oraz funkcjonowaniem układu pokarmowego. Po białko konopne powinny sięgnąć również osoby, które chcą poprawić stan swojej skóry i kondycję włosów. Naturalny produkt pomoże osobom cierpiącym na atrofię mięśniową, przewlekłe bóle i schorzenia reumatyczne, a także zagrożonym osteoporozą i ryzykiem rozwoju schorzeń serca i układu krwionośnego.

Białko konopne – dawkowanie

Już dwie łyżki stołowe białka konopnego, zawierające ponad 6 gramów dobrze przyswajalnego białka, zaspokajają dzienne potrzeby dorosłego człowieka. Taka dawka korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego układu kostno-mięśniowego, zdrowy wzrost i regenerację mięśni.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
135 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *