Zdrowie

Dieta przy dnie moczanowej – co jeść, a czego unikać? Odpowiadają eksperci z Daru Zdrowia

• Zakładki: 17


Dna moczanowa jest chorobą metaboliczną, która może powodować ból stawów i wiele innych objawów. Sposobem na zmniejszeniu objawów i zapobieganie nawrotom może być odpowiednia dieta oparta na produktach o niskim poziomie puryn, które są odpowiedzialne za tworzenie się kryształków moczanu sodu w organizmie. 

Czym dokładnie jest dna moczanowa?

Dna moczanowa, nazywana również podagrą lub skazą moczanową, jest rodzajem stanu zapalnego stawów, który rozwija się w wyniku podwyższonego poziomu kwasu moczowego we krwi – gdy jego stężenie w surowicy wynosi 6,8 mg/dl; 404 umol/l lub więcej.  Zbyt duża ilość kwasu moczowego odkłada się w organizmie w postaci kryształków. Gromadzą się one w stawach i otaczających je tkankach, niszcząc ich struktury i dając objawy w postaci silnego bólu, obrzęku oraz częstych stanów zapalnych. Przyczyną dny moczanowej mogą być zaburzenia genetyczne, a ryzyko zachorowania zwiększa nieprawidłowy sposób odżywiania, czyli nadmierne spożywanie produktów zawierających puryny, fruktozę oraz nadużywanie alkoholu. 

Jak zmniejszyć objawy dny moczanowej dzięki diecie?

Przede wszystkim należy ograniczyć spożywanie produktów bogatych w puryny, takich jak czerwone mięso, podroby, tłuste ryby, owoce morza, a także produkty zbożowe i warzywa strączkowe. Należy również unikać alkoholu i napojów gazowanych. Zamiast tego należy jeść więcej owoców i warzyw (z pewnymi wyjątkami), a także produktów pełnoziarnistych, takich jak kasza gryczana lub brązowy ryż. Ponadto warto pić dużo wody i unikać soli. Można również sięgać po soki warzywne i herbaty ziołowe. Kawa nie jest produktem zakazanym. Należy rozważyć spożywanie więcej ilości produktów mlecznych, takich jak jogurty naturalne lub kefiry. Ważne, by miały niską zawartość tłuszczu. Dieta przy dnie moczanowej nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z mięsa czy też ryb. Dozwolone jest mięso chude, czyli np. z kurczaka czy indyka oraz chude części wołowiny, a także chude ryby typu dorsz, miruna, sandacz. Niezdrowe tłuszcze do smażenia należy zamienić na oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy.  Warto wspierać dietę regularnymi ćwiczeniami. 

Czego bezwzględnie unikać przy dnie moczanowej?

Poza wyżej wymienionymi produktami należy bezwzględnie unikać rzeczy z poniższej listy. 

  • Warzywa – soczewica, fasola, kukurydza, groszek, szpinak. 
  • Nabiał – śmietana, sery pleśniowe.
  • Mięso – mięsa przetworzone, czyli wędliny, kiełbasy, pasztety, konserwy oraz wywary mięsne i na kościach.
  • Napoje – mocna herbata i kawa oraz napoje słodzone.
  • Tłuszcze – smalec, masło, łój.
  • Grzyby.

Jakie suplementy i witaminy mogą pomóc w leczeniu dny moczanowej?

Specjaliści z Daru Zdrowia – www.darzdrowia.pl – polecają przyjmowanie suplementów i witamin, które mogą pomóc w zmniejszaniu stanu zapalnego.  Przed rozpoczęciem przyjmowania należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby upewnić się, że są one odpowiednie do twoich potrzeb.

  • Witamina C – jest silnym przeciwutleniaczem, który może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego spowodowanego dną moczanową.
  • Kwas foliowy – pomaga w obniżeniu poziomu kwasu moczowego we krwi, co jest ważne w leczeniu dny moczanowej.
  • Witamina B6 – obniża poziomu homocysteiny we krwi, co jest ważne w leczeniu dny moczanowej.
  • Magnez – przyczynia się do obniżenia poziomu kwasu moczowego we krwi oraz poprawy funkcji nerek.
  • Probiotyki – mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i poprawie funkcji nerek.
comments icon0 komentarzy
0 komentarze
33 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *