Zdrowie

Olej z truskawek – dlaczego warto go stosować?

• Zakładki: 6


Owoce mają cenne składniki odżywcze dla naszej skóry i dla naszego organizmu. Dlatego wiele z nich ma zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w produktach kosmetycznych. Tak jest w przypadku oleju z truskawek. Co warto wiedzieć na jego temat?

Olej z truskawek – bogactwo witamin 

Olej z truskawek jest tłoczony na zimno i nierafinowany. Pozyskiwany jest z nasion truskawek. Jest bogactwem kwasów tłuszczowych, witaminy E, A oraz F. Olej z nasion truskawek sprawdza się nie tylko w kuchni, ale również jako składnik kosmetyków. Można go dodać do kremu, balsamu, płynu do kąpieli, czy też odżywki do włosów. Jego zastosowanie może być naprawdę szerokie. 

Co bardzo istotne jest to produkt bardzo wydajny, który może być też używany bez dodatku innych składników, gdyż ma właściwości nawilżające i przy okazji regenerujące skórę. Mimo, że wydawać by się mogło, że olej nie będzie dobrze się wchłaniał, to tak nie jest w przypadku oleju z truskawek. Nie pozostawia tłustych plam. Wystarczy nałożyć odrobinę oleju na skórę i w nią wmasować, by uzyskać efekt głębokiego nawilżenia. 

Dla kogo polecany jest olej z truskawek?

Olej z nasion truskawek to produkt niezwykle uniwersalny i rekomendowany dla producentów kosmetyków, także kosmetyków naturalnych. Jego cenne właściwości sprawią, że krem czy balsam będzie nie tylko pięknie pachniał, ale i sprawiał, że szorstka, sucha skóra stanie się miększa i lepiej odżywiona. Co ważne ten produkt kosmetyczny może być stosowany nawet przez osoby z bardzo wrażliwą skórą. Mogą po niego sięgać nawet osoby z cerą dojrzałą. Można zatem zaryzykować stwierdzenie, że jest to produkt uniwersalny i świetna baza do różnych kosmetyków. 

Artykuł powstał przy współpracy z firmą NATURAL POLAND:  https://naturalpoland.pl/.  

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
6 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.